22. 07. 2024

Zelená slupka není problém aneb Jak poznat zralý citron

Potkali jste někdy v obchodě zelené citrony nebo ne perfektně zralé pomeranče? Vsadím se, že ne. Když potom na začátku sezóny přijedou v rámci našich prvních výdejů z řeckých sadů citrusy, které mají částečně nebo úplně zelenou slupku, mnoho zákazníků znejistí. “Jsou nezralé? Za tohle jsem zaplatil tolik peněz?” A aniž by ochutnali, jsou zklamaní, že ovoce není v kvalitě, kterou si představovali. Je to ale opravdu tak? Jsou zelené citrony a pomeranče podtržené nebo je pravda někde jinde?

Žlutá barva je prý lákavější a vizuálně příjemnější, navíc zákazníci mají rádi konzistentní vzhled, proto zelené citrusy v běžném obchodě prakticky nepotkáte. Zelená slupka u citrónů nebo pomerančů přitom často neznamená nezralost, ale je výsledkem prostých přírodních procesů.

Teplota a zralost

Jedním z klíčových faktorů ovlivňujících barvu citrusů je teplota. V teplejších klimatických podmínkách, například v tropických oblastech, zůstávají citrusy zelené i při plné zralosti. Teplé noci nedovolují rozklad chlorofylu obsaženého ve slupce plodů. Přesto uvnitř najdete šťavnatou, sladkou a dokonale zralou dužinu.

Přirozená ochrana

Zelená slupka také poskytuje citrusům přirozenou ochranu před sluncem. Chlorofyl funguje jako přírodní štít proti slunečnímu záření, což pomáhá ovoci udržet si svou svěžest a šťavnatost.

Rozdíly mezi odrůdami

Ne všechny citrusové odrůdy mění barvu na oranžovou nebo žlutou, když zrají. Některé odrůdy, jako například zelené pomeranče z Floridy, citróny Verdello ze Sicílie nebo některé limety, si zachovávají svou zelenou barvu po celou dobu zrání. A pestrost barev a odrůd máme ve Výdejně chutí rádi.

Ethylen a post-harvest ošetření

I když se mnoho konvenčních citrusů sklízí se zelenou slupkou, obchodníci běžně používají ethylen k urychlení změny barvy po sklizni. Tento proces, známý jako “degreening”, pomáhá dosáhnout atraktivnější oranžové nebo žluté barvy. Ale i bez tohoto procesu jsou plody často zralé a sladké.

Důležitý je vnitřek

Pamatujte, že barva slupky není spolehlivým indikátorem zralosti nebo kvality. Nejlepší způsob, jak zjistit, zda je citrusový plod zralý, je lehce ho zmáčknout a zkontrolovat jeho vůni. Zralé citrusy budou měkčí na dotek a vydávat příjemnou, sladkou vůni.

Až příště uvidíte zelené citrusy, nebojte se jich. Možná právě tyto plody budou ty nejšťavnatější a nejsladší, jaké jste kdy ochutnali!

Autor: Míša Šarochová