23. 07. 2024

Žena s energií sopky, která pěstuje citrony pod Etnou

Pod sopkou Etna na Sicílii hospodaří v malém citronovém sadu Virginie – Francouzka, která mluví česky, miluje koně, psy a dobré jídlo. Jak jsme ji našli?

Letos na jaře mi volá kamarádka Tereza: “Vratí, napadlo mne, že by ses měla seznámit s Virginií. Myslím, že vy dvě si padnete do oka, obě jste chodící akumulátory energie. Je to moje dlouholetá kamarádka, která se přestěhovala na Sicílii a začala se tam starat o citrusové sady. Jo a je to Francouzka, ale mluví česky, protože tu 10 let žila a Českou republiku miluje”

To je něco pro mne – seznámit se s někým novým, jehož příběh by vydal na román. A romány jsou i to, co přivedlo Virginii do Čech. Na našem prvním online setkání jsme si s Virginií povídaly o její cestě do Prahy, kam se dostala díky knížkám Milana Kundery. Rozhodla se tu studovat literaturu a pak i žít. A jak se dostala na Sicílii? Virginia procestovala svět, ale nejvíce si zamilovala právě Sicílii.

S Josephem, který má kořeny na Sicílii, tam jezdili tak často, až si řekli, že tam Virginia chce zůstat, pořídila si citrusový sad a začal se psát příběh nový: O tom, jak Virginia pečuje o sad plný citronů na speciálním vozíku ve společnosti psa Mila, koně Venecie a houfu koček. Virginia je totiž na vozíku. A aby se mohla po sadu prohánět bez omezení, vyrobil pro ni Joseph speciální vozík, se kterým se nemusí bát řádit ani v sadu.

Po našem online setkání jsem věděla, že Tereza měla pravdu. Z Virginie srší energie i přes obrazovku a já věděla, že ji chci poznat osobně a navázat spolupráci. Ona je přesně ten člověk, od kterého chci jíst ovoce. Žena, která se ničeho nebojí a každý den začíná s velkým úsměvem. Po pár e-mailech a dalších hovorech bylo jasno – jedeme se podívat na Sicílii. Potkaly jsme tam spoustu dalších zajímavých pěstitelů, ochutnali hromadu skvělého jídla a věděly, že si určitě citrony od Virginie chceme dopřát častěji. Domů jsme si jich vezly plný batůžek. Zajímá vás, co vše se na Sicílii pěstuje a jak? Dejte nám vědět a připravíme pro vás další článek o naší cestě na Sicílii.

Chcete i vy poznat Virginii blíže? Sledujte její Instagram, nebo naše sociální sítě na facebooku i instagramu.

Autor: Vraťka Janovská