Ten se připravuje z bylinky jménem Hojník horský (Sideritis syriaca), která roste vysoko v horách. Udává se, že existuje až 150 různých druhů hojníku a řada z nich jsou endemité (tzn. nacházejí se výhradně na určitém území). Specifické druhy tak najdeme třeba na bájné hoře Olymp nebo na ostrově Kréta. Jedná se o velmi odolnou rostlinu, která miluje přímé sluneční světlo a zvládá i nedostatek vláhy. V minulosti se prý používal k hojení ran způsobených kovovými zbraněmi - odtud nejen název hojník, ale i řecký název sideritis (železný).
Ačkoli je to bylinka vzhledově nenápadná, má celou řadu blahodárných účinků na naše zdraví. Obsahuje celou řadu antioxidantů, čímž pomáhá snižovat tzv. oxidační stres v organismu. Je známá pro své protizánětlivé účinky, pomáhá při respiračních problémech, zlepšuje paměť a funkce mozku, a dle některých studií funguje dokonce jako prevence osteoporózy. Aktuálně probíhá celá řada dalších výzkumů a jedním z témat je i využití této byliny jako prevence rakoviny.
Horský čaj se objevoval i v řecké mytologii. Bohové ho prý popíjeli právě proto, aby byli stále vitální. Právě tento nápoj jim měl zaručit dlouhověkost. Poprvé prý dostal tuto bylinu darem od bohů řecký kentaur Cheirón. Kromě toho, že se stal učitelem mnoha bájných hrdinů v čele s Achillem, Heraklem nebo Théseem, byl také věhlasným léčitelem. Léčitelské umění mu bylo předáno samotným bohem Apollónem. Od té doby se prý informace o účincích horského čaje předávaly z generace na generaci.
Tradičně se z hojníku připravuje nálev, nicméně jeho podmanivá vůně vzdáleně připomínající šalvěj, jej předurčuje i k použití v kuchyni. Často se tak využívá k ochucení pokrmů, ať už samotný a nebo ve směsi s dalšími řeckými bylinkami. Je skvělý do polévek, jehněčího či zeleninového ragú, perfektně dochutí ryby a využijete jej také do marinád. Zajímavé je, že se s ním pracuje i ve sladké kuchyni. Sirup z řeckého horského čaje se přidává do baklavy nebo se jí jen tak s jogurtem a ovocem.
Poslední dobou roste popularita této kouzelné bylinky, což s sebou nese i řadu neblahých následků. Řekové tak zařadili některé druhy Sideritis na seznam ohrožených rostlin. Řecká vláda se snaží motivovat farmáře, aby pěstovali horský čaj eticky a ekologicky. Náš čaj je od pěstitele Alexandrose Lyberopulose, který jej pěstuje v souladu s těmito zásadami na malém ostrůvku Kea v souostroví Kyklady a sbírá ho ručně.
Ať už jste pravidelnými konzumenty, nebo vás řecký horský čaj jen láká ochutnat, doražte na některý z výdejů. Kromě čaje vás bude čekat milá společnost Evy nebo Vraťky a také olivy, koření a další řecké či sicilské dobroty.
Autor: Kateřina Halaštová