27. 09. 2024

Dává to celé smysl?

Dnes jsme měli důležitý hovor s Antonisem z KoinoBio. Blíží se další sezona, objednávky předplatného jsou v plném proudu a my si vždy potřebujeme ujasnit, zda-li jsme stále na stejné lodi. Jaký význam má naše spojení dnes i v budoucnu? Jak hodnotíme uplynulý rok? Proč Výdejna chutí spolupracuje zrovna s řeckým družstvem KoinoBio? Dává nám to všem stále smysl?

Hodnota péče o krajinu

Ano, dává. Chceme i nadále dovozem šetrně pěstovaného ovoce uzdravovat vztahy i krajinu. Co to ale znamená? Jak krásně napsala Jana, koordinátorka libereckého výdejního místa a spoluzakladatelka Rodinné farmy Lukava a Farmářské školy: “Je důležité pochopit skutečnou hodnotu péče o půdu a krajinu, aby byla živá. Pro zemědělce je zase důležité získat zpětnou vazbu a ocenění od konkrétních lidí. Zkrátka, obě strany se mohou vzájemně obohatit a podpořit.”

A tohle je přesně ono! Nechceme nakupovat bezejmenné jídlo od neznámých dodavatelů. Chceme svoje pěstitele znát, znát jejich příběhy - ty skutečné, nevymyšlené líbivým marketingem, protože se přeci říká, že příběhy prodávají.

Od hezkých řečí na papíře do reality

Jaký je tedy ten náš příběh? Příběh o spojení řeckých pěstitelů a českých zákazníků? Když jsem navštívila Řecko v rámci evropského projektu na síťování evropských zemědělců, měla jsem možnost slyšet jejich příběhy. A ty se dotkly mého srdce. Zanechaly stopu i v srdcích Jany s jejím manželem Martinem, když v Řecku o necelý rok po mém setkání s Antonisem navštívili mezinárodní konferenci: CSA beyond borders. I oni se zatajeným dechem poslouchali, jaké to je být malým ekologickým pěstitelem v Řecku. Když se Martin vrátil, řekl mi: “To, jestli se ti povede přivézt pomeranče od Antonise znamená, že o všem, o čem jsem se tam na té konferenci bavili, nezůstanou jen hezké řeči na papíře. Ukážeme, že se dokážeme propojit i přes hranice. " A ty pomeranče se nám přivézt povedlo. Rozvozit první paletu pomerančů, která přijela do Prahy mi pomáhal rozvozit sám Martin.

Z vědkyně podnikatelkou

Vděčím mu za tohle pošťouchnutí pustit se do oblasti, ve které jsem nevěděla vůbec nic - jen to, jak teoreticky chránit zemědělskou půdu a podporovat ekologické pěstitele. Byl čas vložit vědecké články do šuplíku, zaklapnout evropské granty a pustit se do světa plného nových, neznámých věcí. Chtěla jsem zkusit, jestli se opravdu dokážu spojit napříč zeměmi s ekologickými řeckými pěstiteli, protože naše spojení je pro ně často otázkou “života a smrti”. To byla slova, která mne zasáhla před lety a to jsou i slova Antonise z dnešního hovoru, která opět zopakoval. To je pro mne důkaz toho, že naše spolupráce stále smysl má.

Děkujeme, že od nás nakupujete

Jsem vděčná každému z vás, když si koupíte ovoce přes Výdejnu chutí. Každým vaším nákupem se ujistím, že i pro vás má smysl dovoz šetrně pěstovaného ovoce, který uzdravuje krajinu i vztahy. Tohle spojení s vámi pomáhá chránit nejen sady plné lahodného ovoce, ale i místní pěstitelskou tradici, se kterou se pojí i řecká kultura.

Spojení Výdejny chutí a řeckého družstva KoinoBio přináší nejen řeckým pěstitelům mnoho výhod, ale i nám. Jakých? O tom si přečtěte zde.