16. 09. 2024

Pesticidy při pěstování citrusů a avokáda a proč bychom se jim měli vyhnout

Při konvenčním pěstování citrusů a avokáda se používají různé druhy pesticidů, které sice chrání úrodu před škůdci, ale zároveň mohou mít negativní dopad na zdraví a životní prostředí. Mezi nejčastěji používané pesticidy patří chlorpyrifos, glyphosát a imidacloprid. Zde jsou jejich rizika.

Jak pesticidy škodí našemu zdraví

Mnoho z těchto pesticidů je spojováno s vážnými zdravotními problémy. Chlorpyrifos, který se často používá k ochraně citrusů, je neurotoxin, jenž může způsobit poškození mozku, zejména u dětí. Studie také prokázaly, že expozice chlorpyrifosu může vést k problémům s učením, pamětí a vývojem nervového systému. Glyphosát, široce používaný herbicid, je podle některých výzkumů spojován s vyšším rizikem rakoviny, přičemž Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny ho zařadila mezi pravděpodobné karcinogeny pro lidi.

Imidacloprid, další často používaný pesticid, narušuje hormonální systém a může mít negativní vliv na reprodukční zdraví. Pesticidy se navíc mohou dostávat do našeho těla nejen prostřednictvím konzumace potravin, ale také vdechováním vzduchu nebo dotykem ošetřených plodin.

Jak pesticidy poškozují půdu

Pesticidy nepoškozují jen lidské zdraví, ale také půdu, ve které jsou pěstovány plodiny. Chemikálie jako glyphosát a imidacloprid zůstávají v půdě dlouho po jejich aplikaci a mohou snižovat biodiverzitu půdních mikroorganismů. Tyto mikroorganismy jsou klíčové pro udržení zdraví půdy, protože přispívají k rozkladu organické hmoty a podpoře růstu rostlin. Dlouhodobé používání pesticidů může zhoršovat kvalitu půdy, což vede ke ztrátě její úrodnosti.

Navíc pesticidy mohou kontaminovat okolní ekosystémy, dostat se do podzemních vod a narušovat přírodní cykly. Následkem toho mohou pesticidy přispívat ke vzniku odolných škůdců, což vede k potřebě ještě intenzivnějšího použití chemických látek.

Proč je lepší se pesticidům vyhnout

Výběrem organického ovoce a zeleniny, která je pěstována bez syntetických látek, chráníte nejen své zdraví, ale také přispíváte k ochraně přírody. Organické zemědělství se zaměřuje na používání přírodních metod boje proti škůdcům a chorobám. Půda, na které je organické ovoce pěstováno, je bohatší na živiny a mikrobiální život, což přispívá k lepší kvalitě a chuti plodin. A není to jen o chemii a postřicích. Ekologičtí zemědělci vnímají půdu a krajinu jako živý, celistvý organizmus,a tak o něj také pečují. Budují remízky pro úkryty zvěře, hloubí svejly a tůně, aby snížili erozi a zvýšili přirozenou schoponost krajiny zadržovat vodu, chrání staré odrůdy a udržují pestrost.

Kromě toho se organické plodiny často pěstují na menších farmách, což podporuje udržitelné zemědělské praktiky a zároveň zajišťuje, že spotřebitelé mají přístup k čerstvým a chutným produktům bez rizik spojených s pesticidy.

Znáte svého farmáře?

To je všechno pěkné, ale kde takové pomeranče bez glyfosátu seženu?, říkáte si. Pro biozeleninu už jsme se naučili chodit na farmářské trhy nebo přímo na farmy a do KáPéZetek (Nevíte, co to je ? Mrkněte sem). Ale citrusy v Česku (zatím) nerostou a vy byste přeci jen rádi občas dobrou mandarinku nebo citrón do čaje. Právě tak vznikla Výdejna chutí. Vraťka - zakladatelka projektu - ochutnala pomeranče bez chemie přímo v sadu a už nemohla jinak. A proč si je syslit jen pro sebe, když je může přivézt pro všechny.

Chcete taky ochutnat? Přidejte se do naší citrusové rodiny. Ale pozor. Ta chuť je návyková :).