Kromě mnoha symbolických významů, jsou oblíbená pro svou jedinečnou chuť. Jsou tvořena až ze 70 % vodou, která se ukrývá v celkem 400-600 zrníčkách. Obsahují velké množství vitaminu C, ale i dalších zdraví prospěšných látek (antioxidanty, vitamin K apod.). Často jsou označována za antioxidační bombu. Ve starověku se používala na podporu imunity a na detoxikaci organismu. Dnes o nich řada studií mluví také v souvislosti s posílením funkce mozku nebo srdce. Ačkoli jsou ovocem sladkým, mají nízký glykemický index, takže vám nerozhodí glukózovou křivku, jako to umí jiné druhy ovoce (třeba takový vodní meloun). Díky tomu jsou fajn volbou i pro lidi s diabetem.
Granátová jablka se hojně využívají i v kuchyni. Na Blízkém východě je najdete třeba v tradičním salátu tabbouleh, kam je dávají místo rajčat, nebo v kuskusu s mátou. Dobře si rozumí s různými druhy listových salátů, jimž jejich sladkokyselá chuť dodává šmrnc. Pokud nejste fanoušky celých zrníček, smícháním balsamika, olivového oleje a šťávy z granátového jablka vám vznikne výborná salátová zálivka. Také ve spojení s vlašskými ořechy a kozím sýrem jsou neodolatelná. Některé odrůdy, například Aka, se používají na výrobu granátového džusu. Jeho temně rudá barva a štiplavá chuť osvěží i v tom největším horku. Baví nás i estetická funkce zrnek - ať už s nimi ozdobíte ovesnou kaši, nedělní dezert nebo večerní drink, můžete se spolehnout, že jim výrazně přidají na kráse.
A jak máte nejraději tenhle šperk Středomoří vy?
Autor: Kateřina