01. 10. 2024

Jsou banány nejtoxičtější ovoce na světě?

Banány bývají jedno z největších lákadel obchodu. Všichni je mají rádi a jsou cenově dostupné. Kilo i za 19,90 Kč. No nekup to. Co se ovšem skrývá za příběhem banánů a proč se o nich dá říct, že jsou možná nejtoxičtější ovoce na světě?

Banán – Monokulturní král

Banány, především populární odrůda Cavendish, jsou pěstovány převážně v tropických oblastech, jako jsou Střední Amerika, Karibik a Afrika. Problém spočívá v tom, že většina banánových plantáží je obrovskými monokulturami – plochami, kde se pěstuje jediný typ plodiny na velkém území. Takové prostředí, bez přirozené biologické rozmanitosti, je mimořádně náchylné k šíření chorob a škůdců.

Péče o takový typ banánových plantáží zahrnuje neustálý boj proti plísním, chorobám a hmyzím škůdcům, kteří ohrožují úrodu. Jednou z největších hrozeb je nemoc známá jako “Panamská choroba,” která již v polovině 20. století téměř vyhladila starší odrůdu banánů Gros Michel. Dnešní odrůda Cavendish je také ohrožena podobnou variantou této nemoci (Tropical Race 4), což vede producenty k čím dál většímu využívání chemických prostředků.

Chemická bitvy o banány

Banány jsou tak jedním z nejvíce chemicky ošetřovaných plodů na světě. Na plantážích jsou používány pesticidy, fungicidy a herbicidy v množství, které by spotřebitele mohlo znepokojit. Pravidelné postřiky jsou nutné kvůli ochraně před škůdci a nemocemi, a to často i několikrát týdně.

Používání pesticidů však nespočívá jen v aplikaci přímo na plodiny. Banánové plody jsou během růstu baleny do plastových pytlů, které jsou ošetřeny chemickými látkami, aby se zabránilo poškození plodů. Tyto plastové vaky chrání banány nejen před škůdci, ale pomáhají také udržet jejich atraktivní vzhled, aby uspěly u nakupujících na druhém konci planety.

Následky pro životní prostředí a lidské zdraví

Intenzivní používání chemikálií má dalekosáhlé důsledky. Pracovníci na plantážích jsou denně vystaveni škodlivým látkám, což může mít vliv na jejich zdraví, zejména pokud nejsou adekvátně chráněni. Výzkumy ukazují, že dlouhodobé vystavení pesticidům může vést k různým zdravotním problémům, včetně dýchacích potíží, neurologických onemocnění a zvýšeného rizika rakoviny.

Rovněž dopady na životní prostředí jsou alarmující. Chemické látky se mohou hromadit v půdě a vodě, kontaminovat okolní ekosystémy a ovlivňovat nejen místní faunu, ale i širší biodiverzitu. Tropické oblasti, kde se banány pěstují, čelí riziku odlesňování a degradace půdy, což má negativní vliv na klima a místní obyvatele.

Banány mohou být na první pohled levné ovoce, ale jejich příběh je mnohem složitější. Intenzivní používání chemikálií a složité globální obchodní řetězce umožňují banánům zůstat levnými, ale na úkor lidského zdraví a životního prostředí.

Autor: Kateřina