16. 12. 2024

Jak na ovoce, aby vám dlouho vydrželo

Těší nás, že jste si dopřáli ovoce bez chemie, podpořili bio farmáře a solidární ekonomiku. Pojďme se teď podívat, jak se o něj postarat, abyste si ho užili co nejdéle.

Jak vypadá ovoce z Výdejny chutí

Občas se stane, že tvar ovoce nebo jeho povrch je prostě jiný než známe z konvenčního pěstování. Je to způsobeno tím, že roste v ekologických sadech. Na povrchu kůry se otiskne lístek nebo větvička, objeví se nějaká nerovnost. Nejedná se o vadné ovoce, je stejně chutné a čerstvé. Ovoce je kontrolováno po sběru a špatné je vyřazeno. Všechno ovoce se trhá v plné zralosti a do 10 dní od utržení je na vašem stole.

Očekávaná barva ovoce se může lišit od toho co známe z obchodů - obzvláště na začátku sezony (říjen- listopad), ale i na konci (květen). Některé pomeranče a citrony mohou mít zelenější kůru. Jsou už ke spotřebě, jsou šťavnaté, zralé a můžete je používat. Na barvě ovoce se podílí teplota. Pro velikost a šťavnatost ovoce je zase potřeba vláha. Obojí musí být v ideální kombinaci.

Ve velkoobchodech s ovocem procházejí citrusy umělým “odzeleňováním”, aby bylo ovoce lákavé pro nakupující. Občas se také stane, že se některé plody cestou hodně “unaví” a dorazí zkažené. Během výdeje se snažíme takové kousky odchytit a vyměnit. Ale může nám něco proklouznout. Nebojte se se ozvat! Nejlépe na: [email protected], všechno společně dořešíme.

Jak tedy na to, abyste si svoji bedýnku užili, co nejdéle?

hned v den výdeje celou bedýnku pečlivě přeberte a určete kousky,které je třeba sníst přednostně!

Skladování citrusů a granátových jablíček

Všechny citrusy a granátová jablka skladujte nejlépe v chladu kolem 6 °C. Jde o čerstvé a neošetřené ovoce v BIO kvalitě, můžete spotřebovat i celou kůru, stačí před použitím běžně omýt. Není na něm chemie, ale ujelo kus cesty :). Mandarinky kontrolujte nejčastěji. Ty nejhůře snášejí transport a jsou nejnáchylnější k omačkání.

Skladování avokád

Vzkaz od farmářů: “Avokáda nikdy na stromě nezměknou, vždy jsou tvrdá jako beton. Je potřeba nechat je změknout doma až do hnilička, jinak řečeno na „máslíčko“. Pokud chcete urychlit proces měknutí avokád, zabalte je do novin, skladujte v papírovém sáčku s banánem nebo zralými jablky, dozraje rychleji.”

Proč by si farmářka Bety z Ostrova chutí avokáda “ready to eat” nikdy nekoupila a vy byste s tím taky měli přestat, si můžete poslechnout tady.

A naše odběratelka Soňa dodává, že v Mexiku vždy avokádo skladují tak, aby na něj nešlo světlo. Kousek, který už chtějí ke konzumaci, dají do novin nebo papírového pytlíku, ale nikdy nenechávají jen tak na lince, kazí se místo toho aby měklo.

Avokáda, která naopak chcete uchovat co nejdéle, udržujte v chladu.

Jak na kiwi?

S tvrdým kiwi se zachází stejně jako s avokádem. Pro delší skladování je dobré dát jej do chladu - lednice, sklep - a pro změknutí nechat pár dní v pokojové teplotě, případně urychlit měknutí pomocí dalšího ovoce - jablko, banán.

Jak skladovat olivový olej?

Olivový olej má tři nepřátele: kyslík, světlo a teplo. Při vystavení těmto prvkům olej rychle žlukne. Nejlepším způsobem, jak tomu předejít (a prodloužit trvanlivost vašeho oleje), je správné skladování.

Olivový olej by měl být skladován v chladné, suché a tmavé skříni (spižírně), mimo dosah tepla a světla. Odlijte si do menší sklenice olej pro běžné použití a zbytek uzavřete a uložte. Olej můžete použít i na smažení nebo pečení.

Hroznové víno

Hrozny z Řecka vozíme jen, když se extrémně povede počasí. Je to ovoce velmi náchylné na teplotní výkyvy jak při pěstování, tak při přepravě. Doma ho snězte co nejdříve a v mezičase uchovávejte v lednici.

Tropickému ovoci se v lednici nelíbí

Ovoce z Kanárských ostrovů, jako mango, dračí ovoce, papája nebo banány nemá rádo teploty pod 12 °C. Je také potřeba jej zkonzumovat co je nejdříve, na rozdíl od citrusů, které vydrží v chladu klidně měsíc a nepřijdou o chuť ani o vitamíny. Některé kousky vypadají zvenku unaveně, přitom jsou plné chuti. Typicky mučenka - čím svraskalejší na povrchu, tím intenzivnější chuť uvnitř. Dračí ovoce, které vypadá malinko zavadle, má relativně silnou slupku a ukrývá šťavnatou dužinu.

Spoustu informací o pěstování, sklízení a konzumaci těchto druhů, najdete na sociálních sítích Ostrova chutí. Specializují se na pěstování dračího ovoce, ale najdete u nich mraky inspirace o všech tropických dobrotách, videa ze sklizně, rozdíly mezi jednotlivými odrůdami a další tipy.

Banány jsou kapitola sama pro sebe. O těch konvečně pěstovaných Bety z Ostrova chutí trdí, že je to jenom chemií napuštěná vlaknina. Kolem bio banánů zase poletuje spousta mýtů. Třeba že zralý banán je žlutý banán. Jak to s nimi je doopravdy, si přečtěte tady.

A kdybyste si čímkoli nevěděli rady, pište na [email protected] Dobrou chuť.