19. 02. 2025

Euforie: Když se náhody mění v kouzelná propojení

Občas stačí jedna zpráva, aby se rozjela lavina krásných spoluprací. Jak se z poptávky po bergamotech stalo nové propojení plné chuti a radosti? Přečtěte si, jak vzniká nová fermentovaná limonáda a že náhody vlastně neexistují

V pátek večer mi přišla zpráva: „Dobrý den, je ještě možné si objednat bergamoty? Loni jsem dostal na ochutnání od Landcraftu a byly skvělé. Honza Klimeš.“ Zrovna v tu dobu se bergamoty začaly sklízet na únorový výdej. Tyhle zvláštní citrusy si objednává jen ten, kdo přesně ví, co s nimi dělat. Například kluci z Landcraft, kteří nás zachránili, když jsme měli špatně spočítanou objednávku bergamotů, a od té doby máme krásnou spolupráci. Takže když někdo napíše, že chce bergamoty, má s nimi určitě nějaký zajímavý plán. Odpověděla jsem: „Nic neslibuji, zkusím napsat Antonisovi do Řecka, jestli ještě něco zvládneme přiobjednat.“ Antonis odpověděl téměř okamžitě: „Yes, of course :-).“ Nadšeně jsem zprávu přeposlala Honzovi a protože byl pátek večer, dál už to neřešila.

Náhody? Ne, kouzelná propojení!

O víkendu jsme vyrazili do Tábora oslavit mé narozeniny. Dala jsem si volné odpoledne a zamířila na své oblíbené místo – Kafé Jednota, kavárnu spojenou s knihkupectvím, která je zároveň i naším výdejním místem. Knihy a káva? Pro mě naprostý ideál! Sdílela jsem na sítích, jak si užívám chvíli klidu na svém oblíbeném místě.

Večer mi přistála zpráva od Virginie, od které máme skvělé sicilské citrony: „Jé, kousek od Tábora mám skvělé kamarády, ti by se ti určitě líbili, dělají úžasné limonády!“ Zvědavost mi nedala a hned jsem prozkoumala jejich stránky. Krásný koncept, a tak jsem se podívala, kdo za tím stojí. Jan Klimeš. Počkat… není to náhodou ten samý Honza Klimeš, co mi psal o bergamotech? Samozřejmě, že ano! Nadšeně jsem mu napsala: „Dobrý den, neznáte náhodou Virginii, od které bereme citrony ze Sicílie?“ A odpověď na sebe nenechala dlouho čekat: „No jasně! Známe se ještě z dob, kdy bydlela v Čechách. A ty bergamoty chci do naší fermentované limonády.“

Jak taková přírodní fermentovaná limonáda vzniká?

Honza vyrábí limonádu z čerstvé březové mízy, která se na jaře šetrně získává z bříz – podobně jako se stáčí míza z javorů na sirup. Stromům to neškodí, protože se odebírá jen malé množství a rána se pak přirozeně zacelí. Míza se nijak neupravuje, nefiltruje ani neředí, takže si zachovává všechny své přírodní vlastnosti. Díky pomalé mléčné fermentaci dozrává přímo v lahvi, což jí dává jedinečnou, jemně perlivou chuť. Každá lahev se postupně vyvíjí a mění chuť podobně jako víno, ale bez alkoholu.

Když chutě a lidé najdou cestu k sobě

Tahle nádherná propojení miluju! Po víkendu jsme si s Honzou zavolali, sdíleli radost z toho, jak se naše cesty zkřížily, a hned vymysleli, že jejich přírodní fermentovanou limonádu Euforie nabídneme jako další objev v naší síti chutí a radosti. A tak teď máte skvělou příležitost i vy – přihoďte si Euforii k jarní ovocné objednávce a zjistěte, jak chutná pravá, fermentovaná limonáda z darů přírody jižních Čech. Protože některá setkání prostě voní jako kouzlo.